Medisch
Topsport en medische begeleiding
Topsport en talentontwikkeling stelt specifieke eisen aan de (para)medische en specialistische begeleiding. Hulp bij een blessure kan iedere (toekomstige) topsporter gebruiken, maar nog veel belangrijker is om die blessure te voorkomen en dat maakt dat specialistische begeleiding noodzakelijk is.
Je lichaam moet in perfecte conditie zijn. Dit betekent dat een gezond lijf zeer belangrijk is en hier dus preventief op dient te worden ingespeeld. Bij eventuele klachten kan er curatief worden gehandeld door bij een sportarts te rade te gaan. Wanneer het lichaam gezond is, en in goede conditie, kan gezond presteren plaatsvinden. Gezond presteren is in de vorm van sportmedische begeleiding op het gebied van testen, meten en monitoring om zo het lichaam in topconditie te behouden.
Topsport NOORD is binnen deze leerlijn informatief en bekostigd/vergoedt hierin niet.
Kijk voor meer info in ons infoboekje hieronder:
Een goede en complete zorgverzekering
Gezien het intensieve topsportprogramma is een goede en complete zorgverzekering essentieel. Wanneer jij (of één van jouw ouders / verzorgers) niet goed aanvullend verzekerd bent, zullen fysiotherapie- en sportmedische kosten die buiten de dekking van de verzekering vallen voor eigen rekening zijn. Deze kosten kunnen in het geval van een blessure flink oplopen.
De vergoeding: sportarts
De sportarts is erkend als medisch specialist. Dit betekent dat je als sporter in geval van een blessure eerst een verwijzing vanuit de huisarts nodig hebt richting de sportarts. Het is aan te raden bij je huisarts aan te geven dat je een topsporter bent. Doordat de sportarts als medisch specialist wordt erkend vallen de vergoedingen binnen de basisverzekering. Dit betekent dat er bij een blessureconsult in eerste instantie een beroep zal worden gedaan op het eigen risico.
De vergoeding: sportmedische onderzoeken
Voor sportmedische onderzoeken is geen verwijzing van de huisarts nodig, daarvoor kan er direct contact met de sportarts worden opgenomen. Sportmedische onderzoeken worden niet automatisch vergoed, ook hiervoor dien je goed aanvullend verzekerd te zijn.
De vergoeding: andere sportzorgprofessionals
Naast vergoedingen voor de sportarts bieden steeds meer zorgverzekeraars vergoedingen voor andere sportzorgprofessionals, zoals: sportdiëtisten, sportzorgmasseurs, sportpodotherapeuten en sportpsychologen.
De nationale sportpolis: voor talenten en RTC-sporters
De Nationale Sportpolis is een collectieve ziektekostenverzekering die in samenwerking tussen NOC*NSF, Sportbonden en Zilveren Kruis tot stand is gekomen. Speciaal voor sporters is de Nationale Sportpolis ontwikkeld. Als naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering (1 t/m 4 sterren of Basis Plus Module) wordt afgesloten krijgt de sporter gratis het ‘Aanvullend Sportpakket’ met daarin goede aanvullingen voor sporters. De combinatie van het afsluiten van een basisverzekering en aanvullende verzekering noemen we de Nationale Sportpolis.
Sportmedisch onderzoek
Het sportmedisch onderzoek is vooral preventief gericht. Voor sporters kunnen verschillende sportmedische onderzoeken worden afgenomen. Namelijk de basis, de basis + en het groot medisch onderzoek.
Conditie en inspanningstesten
De conditie- en inspanningstesten zijn bedoeld als tussentijdse controle van het uithoudingsvermogen. Deze test maakt ook deel uit van het groot sportmedisch onderzoek. Voor lopers kan deze test worden uitgevoerd op de loopband. Voor een goede bepaling van de maximale zuurstofopname en het omslagpunt worden de testen met ademgasanalyse gedaan.
Topsport Medisch samenwerkingsverband
In Heerenveen zit het Topsport Medisch Samenwerkingsverband (TMS) waar Topsport NOORD een samenwerking mee heeft. Het team van het TMS is verbonden aan Sportgeneeskunde Friesland. Binnen deze samenwerking zitten sportartsen waar RTC-sporters eventueel terecht kunnen indien er klachten of blessures zijn. TMS Heerenveen heeft een samenwerkingsovereenkomst met Tjongerschans Sportmedisch Expertisecentrum en daarmee met alle medische specialisten.
Bij klachten en blessures kunnen de sporters altijd bij de sportartsen van het TMS terecht.
De sporters kunnen binnen 48 uur gezien worden als er een blessure optreedt. Er zijn hele snelle lijntjes met de medische specialisten bij het TMS Heerenveen, zij zorgen ervoor dat iemand dan ook röntgen-scan, MRI-scan et cetera kan krijgen. Als het echt heel belangrijk is kan het zelfs op dezelfde dag geregeld worden.