Wat is het CTO Noord

Het topsportbeleid van NOC*NSF richt zich op een vaste positie bij de tien beste landen van de wereld. Belangrijkste voorwaarde daarvoor is dat topsporters zich optimaal kunnen voorbereiden op hun topsportprestaties. 

Ministerie van VWS, NOC*NSF en de sportbonden hebben daarom ingezet op het bij elkaar brengen van topsportprogramma’s op een locatie met de beste faciliteiten. 

Thuisbasis voor TeamNL

In Nederland zijn daarvoor vanaf september 2009 Centra voor Topsport en Onderwijs (CTO) opgericht op vier plaatsen; in Amsterdam, Papendal, Eindhoven en Heerenveen. In 2018 is daar het vijfde centrum, Metropool, aan toegevoegd. 

Uniek aan deze centra is dat trainingsfaciliteiten, huisvesting, onderwijs en (para)medische en andere specialistische begeleiding dicht bij elkaar te vinden zijn. Als topsporter kun je daardoor helemaal bezig zijn met trainingen en wedstrijden en verspil je geen tijd meer aan reizen en zoeken naar de accommodatie en begeleiding die je toch nodig hebt. 

Als CTO NOORD verzorgen wij dus die randvoorwaarden, zodat de sporters zich kunnen richten op trainen en maximaal presteren.

Organisatie

Garanties op medailles bestaan niet, maar een goede voorbereiding op topprestaties is een kwestie van organiseren. Het jarenlange traject van talentontwikkeling tot en met het begeleiden en faciliteren van topsporters, wil het CTO NOORD zo goed mogelijk verzorgen. Het CTO doet dat als onderdeel van de organisatie Topsport NOORD in samenwerking met o.a. Sportstad Heerenveen, IJsstadion Thialf, sc Heerenveen, NOC*NSF, Sportmedisch Centrum (TMS) en vele andere partners.

Op dit moment zijn als bonden betrokken bij ons CTO Noord, de KNSB, KNGU, KNZB en JBN. 

Wij hebben de ambitie om voor meerdere wintersporten het voorbereidingscentrum te zijn voor de Olympische Spelen.