Nieuws

‘Wat hebben de plaatsen Nanjing, Tblisi en Baku met elkaar gemeen?’

Het zou een vraag tijdens een pubquiz kunnen zijn: ‘Wat hebben de plaatsen Nanjing, Tblisi en Baku met elkaar gemeen?’
Het zijn alle drie steden waarin in 2014 of 2015 grote Spelen worden georganiseerd. Te weten de Jeugd Olympische Spelen (Nanjing), het Europees Jeugd Olympisch Festival (Tblisi) en de Europese Spelen (Baku). We zullen je op de hoogte houden van de (prestaties van) Noordelijke deelnemers aan deze mooie (jeugd)sportevenementen.

Jeugd Olympische Spelen2014: Nanjing (China) > 16 – 28 augustus

Op initiatief van het Internationaal Olympisch Comité worden de Jeugd Olympische Spelen georganiseerd. Het evenement, dat sinds 2010 wordt georganiseerd, richt zich op toptalenten tussen 15 en 18 jaar oud. De rolverdeling tussen het IOC, de Internationale Federaties en NOC’s is hetzelfde als voor Olympische Spelen. Het IOC kiest de stad waar het evenement plaats zal vinden en ziet toe op de organisatie van het evenement door een lokaal organisatiecomité. De Internationale Federaties zijn verantwoordelijk voor de sporttechnische zaken, de organisatie van de wedstrijden. NOC’s mogen een nationaal team inschrijven.
Op het programma staan alleen Olympische sporten en de deelnemers verblijven gezamenlijk in een Olympisch Dorp. Bovendien maken zij alvast kennis met alle tradities van Olympische Spelen. De Jeugd Olympische Spelen zijn bedoeld als stimulans voor jonge talenten om door te gaan op de nog lange, vaak moeizame weg naar de volwassen top. Met als absoluut hoogtepunt natuurlijk deelname aan de échte Olympische Spelen. Heel belangrijk is dat de deelnemers internationale wedstrijdervaring opdoen, dat zij kennis maken met leeftijdgenoten uit andere takken van sport en uit alle mogelijke landen.
Sporters kunnen zich kwalificeren door aan eisen van NOC*NSF te voldoen. Deze eisen bevatten in ieder geval de voorschriften van de internationale federatie van de betreffende sport. In sommige gevallen moeten de sporters tevens voldoen aan aanvullende kwalificatie-eisen, die NOC*NSF na overleg met de betrokken sportbond opstelt.

EJOF/ EJOWF
2015: Tblisi (Georgie) – zomer
2015: Vorarlberg & Liechtenstein (Liechtenstein) - winter 

Het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) is een sportevenement voor jonge Europese sporters in de leeftijd tot en met 18 jaar, dat om de twee jaar wordt gehouden. Op het programma staan alleen olympische sporten. Tijdens het EJOF maken de atleten kennis met alle tradities van de Olympische Spelen. Zo verblijven de deelnemers gezamenlijk in een olympisch dorp. Net als de Olympische Spelen heeft het EJOF een zomer- en een wintereditie.
Het EJOF is bedoeld als stimulans voor jonge talenten om door te gaan op de nog lange, vaak moeizame weg naar de volwassen top. Met als absoluut hoogtepunt natuurlijk deelname aan de échte Olympische Spelen. Heel belangrijk is dat EJOF-deelnemers internationale wedstrijdervaring opdoen en dat zij kennismaken met leeftijdgenoten uit andere takken van sport en uit alle mogelijke landen.

Europese Spelen
2015: Baku (Azerbeidjan)

Van 12 tot en met 28 juni 2015 worden voor het eerst in de geschiedenis de Europese Spelen gehouden. De Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku is het strijdtoneel.
Op dit moment staan er voor Baku 2015 achttien sporten geprogrammeerd. De verwachting is dat er nog een of twee sporten zullen worden toegevoegd: Badminton, Basketbal (3 tegen 3), Boksen, Handboogschieten, Kano/kayak, Judo, Karate, Schermen, Schietsport, Tafeltennis, Taekwondo, Triathlon, Turnen, Voetbal, Volleybal, Wielrennen, Worstelen en Zwemmen

Olympische- en Paralympische Spelen
Olympische Zomerspelen 2016 - Rio de Janeiro (Brazilië)
Olympische Winterspelen 2018 – Pyeongchang (Zuid-Korea)
Olympische Zomerspelen 2020 – Tokio (Japan)

« Ga terug