Nieuws

Topsport Medisch Onderzoek

topsport-medisch-onderzoek-2015-10-18

Er zijn verschillende soorten sportmedische onderzoeken die je via de Sportmedische Adviescentra (SMA) of Sportgeneeskundige afdelingen kunt laten uitvoeren. Maar voor wie is welk onderzoek geschikt en hoe vaak zou je een dergelijk onderzoek moeten laten uitvoeren? Wij vroegen het sportarts Ron duBois, sportarts van Sportgeneeskunde Friesland en nauw betrokken bij CTO Heerenveen.

“Voor de groep talentvolle sporters die in de RTC-programma’s trainen adviseren wij in principe jaarlijks een Basisplus Sportmedisch Onderzoek (SMO), dus met ECG en longfunctietest. Dit omdat deze groep intensief sport (gemiddeld 4-5x/ minimaal 8 uur per week). Als het duursporters betreft en zij willen graag geïnformeerd worden over hun conditie, omslagpunt, trainingszones etc, dan adviseren wij een Groot SMO met spiro-ergometrie.”

Sportmedische zorg wordt bij de juiste aanvullende verzekering veelal vergoed zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico. Kijk hiervoor goed de polisvoorwaarden van je eigen zorgverzekering na.

In november maken de meeste zorgverzekeraars hun polissen bekend. Topsport NOORD zal, in overleg met NOC*NSF en het Topsport Medisch Samenwerkingsverband (TMS) in Heerenveen, naar aanleiding hiervan een advies uitbrengen voor topsporters en talentvolle sporters. De CTO-sporters en sporters aangesloten bij één van de door Topsport NOORD ondersteunde RTC-programma’s zullen wij daarbij persoonlijk berichten.

Hieronder een overzicht van de verschillende SMO’s

Basis Sportmedisch Onderzoek (€ 110,-)
Voor sporters die minder dan 7 uur/week sporten en daarbij geen/weinig problemen hebben. Inhoud:
- Invullen vragenlijst en bespreking van de antwoorden met de sportarts
- Bepaling lengte, gewicht en vetpercentage
- Bepaling gezichtsscherpte, diepte zien en kleurentest
- Urine-onderzoek naar eiwit en suiker
- Bepaling Hb-gehalte van het bloed
- Longfunctieonderzoek
- Intern onderzoek (hart en bloedvaten, longen, buik), inclusief bloeddrukmeting
- Orthopedisch onderzoek van de statiek, spieren en gewrichten
- Eindgesprek met sportarts, inclusief advisering

Basisplus Sportmedisch Onderzoek (€ 150,-)
Voor personen die intensief sporten (> 7 uur/week) en individueel voorgelicht willen worden op basis van een gedegen onderzoek en een aantal metingen. Ook voor sporters met meerdere of steeds terugkerende problemen, of sporters die zelf deze keuring willen. Tevens KNWU-keuring.
Inhoud:
- Als Basis Sportmedisch Onderzoek, met als aanvulling:
- Uitgebreid longfunctieonderzoek
- ECG (hartfilmpje) in rust

Groot Sportmedisch Onderzoek (€ 240,-)
Voor personen die zeer intensief sporten. Conditiemeting en beoordeling van de belastbaarheid van het hart zijn de toegevoegde waarden.
Inhoud:
- Als Basisplus Sportmedisch Onderzoek, met als aanvulling:
- Inspanningstest op de fietsergometer tot maximaal, waarbij bepaling van de maximale belasting, de maximale hartfrequentie en de hartfrequentie bij het omslagpunt (anaerobe drempel)
- Aan de hand van de maximale belasting kan uitgerekend worden hoe hoog de maximale zuurstofopname is
- Tijdens en ná de inspanningstest vind er een ECG- en bloeddrukregistratie plaats om een indruk te krijgen van de belastbaarheid van het hart- en vaatstelsel.

Voor een Groot SMO bij Sportgeneeskunde Friesland geldt:
- Als u de inspanningstest op uw eigen fiets wilt doen, dan kan dat ook maar alleen op onze hoofdvestiging in Heerenveen.
- De maximale inspanningstest kan ook op de loopband uitgevoerd worden, maar dan adviseren wij daarbij ook een ademgasanalyse tijdens de test om de maximale zuurstofopname en het omslagpunt nauwkeurig te laten bepalen. Dit laatste kan alleen op onze hoofdvestiging in Heerenveen. Meerprijs bedraagt dan € 40,00.

Klik hier voor meer info over Sportgeneeskunde Friesland.

« Ga terug