Nieuws

Officiële opening RTC Zeilen in Sneek

officiele-opening-rtc-zeilen-in-sneek-2015-03-11

Dinsdag 10 maart was in Sneek de officiële opening van het eerste RTC Zeilen in Nederland.

Jeugdige zeiltalenten uit het Noorden krijgen hiermee de kans om vooral door-de-week extra trainingsuren te maken. Zij zullen de stap naar het nationale en internationale podium sneller maken en zijn daarmee een stimulans voor alle jeugdige wedstrijdzeilers in de regio. Steeds meer wordt wedstrijdzeilen een volwaardige sport waar voor de jongste jeugd tot aan het hoogste niveau complete trainings- en wedstrijdprogramma’s worden geboden.
Veel Nederlandse topsporters trainen in Centra voor Topsport en Onderwijs (CTO’s), zoals CTO Heerenveen, en Nationale Trainingscentra (NTC’s) waar ze op één locatie fulltime trainen, studeren en wonen. De zeilsport heeft haar NTC in Scheveningen gevestigd. Om de stap naar topsport te kunnen overbruggen streeft NOC*NSF voor alle sporten ook naar Regionale Trainingscentra (RTC’s). Jeugdige talenten kunnen in een RTC dicht bij huis trainen onder professionele begeleiding, met goede faciliteiten, specialistische hulp en aansluiting bij het onderwijs. Het Watersportverbond werkt voor het zeilen toe naar meerdere RTC’s in Nederland, in Sneek wordt dus nu het eerste RTC Zeilen geopend. Topsport NOORD is als vooruitgeschoven post van NOC*NSF nauw betrokken bij de opzet van dit RTC. De Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) is gastheer wat betekent dat zij het trainingscentrum op het Starteiland (Sneekermeer) en boten beschikbaar stellen. De KWS wil het wedstrijdzeilen als sport voor de jeugd op de kaart blijven zetten.
Er gaat bij het RTC getraind worden in twee wedstrijdklassen, Laser en Optimist. De trainingen zijn toegankelijk voor jeugdzeilers uit Noord Nederland die in deze klassen op nationaal niveau zeilen. De trainers zijn Menno Sappe en Koen van Esch. Naast het scouten en trainen van talenten krijgt het centrum een belangrijke functie in het ondersteunen van de breedtesport. De RTC-trainers leiden (voornamelijk ook jonge) nieuwe trainers op en stellen hun kennis beschikbaar voor verenigingen en stimuleringsprojecten.
Voor de komende vijf jaar heeft het RTC Zeilen de begroting van ruim €500.000 rond. Dat is mogelijk gemaakt door sponsors, eigen bijdragen van de zeilers en subsidies van de gemeente Súdwest-Fryslân, de provincie Friesland en (vanuit het gebiedsplatform Streekwurk Fryslân) en Topsport NOORD (met name in natura/ door inzet van faciliteiten).

« Ga terug