Nieuws

Kwalificatie voor Rio 2106

Hoewel het nog twee jaar duurt voordat de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van start gaan, is het traject omtrent de kwalificatiemogelijkheden om aan die Spelen te mogen deelnemen in volle gang. In feite kunnen topsporters zich al vanaf het komende studiejaar kwalificeren voor de Spelen.

ProcedureDe bonden stellen de prestatie-eisen op (inclusief intern selectiebeleid). In juni en juli verzamelt NOC*NSF de door de bonden opgestelde prestatie-eisen (inclusief intern selectiebeleid) waarna ze de besluitvorming voorbereiden. In augustus beslist het bestuur van NOC*NSF hierover. Tot slot zal in september op een persconferentie het definitieve kwalificatietraject voor de Olympische een Paralympische Spelen Rio 2016 wereldkundig worden gemaakt.

Kwalificatie
Het IOC en de internationale federaties stellen voorafgaand aan iedere Spelen internationale kwalificatie-eisen vast. NOC*NSF en de bonden stellen vervolgens een aanvullend systeem aan eisen vast. In tegenstelling tot andere jaren hoeven sporters zich niet meer eerst te kwalificeren waarna in het jaar voorafgaan aan de spelen nog vormbehoud getoond moet worden. Nu is directe kwalificatie middels het leveren van een prestatie mogelijk.

TeamNL
NOC*NSF wil dat TeamNL bestaat uit sporters die een aansprekende prestatie kunnen leveren op de Spelen. Het belangrijkste uitgangspunt daarbij is dat een sporter een redelijke kans heeft op een top 8-notering op de Olympische Spelen. Omdat op de Paralympische Spelen het deelnemersveld kleiner is, is dat criterium daar verscherpt tot de top 4 tot 6.

« Ga terug