Nieuws

Even voorstellen…het RTC BMX Noord/Oost

In elke Nieuwsbrief stellen we een Noordelijk RTC aan je voor. Deze keer is dat het RTC BMX Noord/Oost. Dit RTC bestaat sinds 2011, toen nog onder de naam Talent Herkennings Groep (THG). Inmiddels is het één van de zes RTC’s van de KNWU in de wielersport, waarvan twee ook de discipline BMX vertegenwoordigen.

Doel:
Het hoofddoel van de Regionale Trainingscentra van de KNWU is de talentherkenning- en ontwikkeling.
Omdat BMX-ers op relatief jonge leeftijd het topniveau dienen te bereiken (finalisten OS 2012 zijn
19/20 jaar) moet er tijdig worden gezorgd voor een talent-ontwikkelingsplan en begeleiding op
maat. Oftewel, rijders moeten vroeg ondervinden wat topsport exact inhoudt door middel van;
een geperiodiseerd jaarplan, trainingen, trainingskampen, testen & metingen, voorlichtingen door
onder andere een sportpsycholoog of een diëtiste en topsport & begeleiding tijdens belangrijke
wedstrijden. Dit gebeurt allemaal in overleg met onder ander de bondscoach van de
nationale selectie BMX en de nationaal talentencoach BMX. De doelstelling van het RTC BMX Noord/Oost is om bewustwording bij rijders te ontwikkelen.

Vanwege het feit dat BMX een vroegrijpe sport is werkt het RTC BMX, in tegenstelling tot de andere disciplines, met jeugd en nieuwelingen (12-17 jaar). Het RTC is niet bedoeld om wedstrijden te rijden, renners blijven namelijk lid bij hun verenigingen. De focus bij het RTC ligt vooral op het leren trainen richting topsport en het bijbrengen van verschillende vaardigheden middels de leerlijnen; voeding, prestatiegedrag, leefstijl, anti-doping en Strength & Conditioning (core & stability & krachttraining).
Vanuit het RTC wordt samengewerkt met verenigingen uit de regio. Gezamenlijk wordt gekeken op welke manier sporters een goede balans kunnen vinden tussen de trainingen van de club, het RTC en het dagelijkse (school)leven. De activiteiten van een RTC bestaan onder meer uit de organisatie van trainingsweekenden en het verzorgen van voorlichtingen en informatieavonden.

Voor wie:
De Talentcoach selecteert de talenten in overleg met de clubtrainers, maar de Talentcoach neemt uiteindelijk de beslissing. De Talentcoach selecteert op basis van de vastgestelde selectiecriteria en persoonlijke bevindingen. Met name dat laatste aspect is arbitrair omdat dit persoonlijk inzicht en kennis van de Talentcoach vereist. Deze persoonlijke bevindingen zijn in de selectiecriteria opgenomen omdat in de wielersport de uitslagen niet altijd een objectief waardeoordeel geven bij jonge wielrenners. Vaak rijden jonge renners met bijvoorbeeld een fysieke voorsprong op leeftijdsgenoten betere uitslagen, maar hebben zij minder potentie om door te groeien. Kortom er wordt een groot beroep gedaan op het “professional judgement” van de Talentcoach.

Trainingsgroep:
De deelnemers zijn op dit moment 8 jongens en meiden tussen de 12 en 16 jaar die onder leiding van Regionaal Talentcoach en oud-BMX’er (o.a. Europees kampioen) Frank Heijne 3x per week gezamenlijk trainen op de thuisbasis in Klazienaveen, maar ook op verschillende BMX-banen in de regio Noord/Oost en op Papendal.

Doorstroming:
Vanaf de Nieuwelingen kunnen de talenten doorstromen naar de landelijke talentgroepen van de talentcoaches van de KNWU. En daarna stromen ze eventueel door naar de topsportgroep van de bondscoach. Sinds 2011 zijn 6 sporters doorgestroomd naar de Talentgroep BMX op het Nationaal Talenten Centrum (NTC) op Papendal en één daarvan rechtstreeks naar de Topsport Selectie. Deze laatste is tevens de huidige wereldkampioen senioren, Niek Kimmann.

Meer info: http://www.knwu.nl/topsport-talent/talentontwikkeling/rtcs-2

« Ga terug